9 načinov kako si vzeti čas zase, tudi z natrpanim urnikom

Ne glede na to, ali gre za obveznosti, ki se kopičijo v službi, za opravila, ki jih morate opraviti doma, ali za ljudi v vašem življenju, ki potrebujejo vašo pozornost, lahko se vam zdi, da imate preveč psihične obremenitve

Zato je pomembno, da se naučite vzeti čas zase.

Kaj pravzaprav pomeni vzeti si čas zase? Kako lahko to dosežete, ne da bi ves svet razpadel? Raziščimo, zakaj je čas, ki ga preživimo sami, tako pomemben in 9 načinov, kako si ga lahko končno privoščite.

Najti čas zase pomeni zavestno vzeti čas ”na stran”. Ta čas naj bo namenjen vam in samo vam.

Ni mišljeno, da bi takrat nadoknadili opravila na vašem seznamu opravkov. Prav tako ne bi smel biti ta čas preživet s partnerjem.

Čas zase pomeni, da lahko preživite čas sami in delate tisto, kar želite početi, in ne tisto, kar kdo drug misli, da bi morali početi. To je preprosta praksa skrbi zase, ki pa jo mnogi težko izvajajo.

Ljudje, ki si vzamejo čas zase, lahko namesto tega dobijo željo, da bi bili produktivni. Toda sčasoma se navadite, da si resnično vzamete čas zase in si preprosto dovolite obstajati, ne da bi morali kar koli narediti. Navsezadnje je  čas zase oblika produktivnosti.

V življenju vsakogar se vedno veliko dogaja. Imeli boste delo, opravila, druženje s prijatelji, preživljanje časa s partnerjem, skrb za otroke in hišne ljubljenčke in še veliko več o čemer morate razmišljati.Vendar si lahko vzamete čas, ki je namenjen vam in samo vam. To je pomemben korak pri skrbi zase. Ne pozabite, da si tega ni treba zaslužiti. Zaslužite si imeti ta čas, tudi če se zdi, da niste dosegli toliko, kot bi morali. Morda boste morali narediti nekaj notranjega dela in vedenjskih sprememb, da se boste sprijaznili s tem, in to je v redu.

Pravzaprav vam lahko to notranje delo pomaga, če si vzamete čas zase. Torej, bolj ko to počnete, lažje bo postalo.

Tukaj je 9 načinov, kako si lahko začnete jemati čas zase in uživati ​​v prednostih upočasnitve:

1. Izrazite svoje potrebe

Nikogaršnja naloga ni ugibati, kaj potrebujete. Torej, če zaradi svojega duševnega zdravja nujno potrebujete prosti čas, je pomembno, da to izrazite.

Povejte svojim prijateljem in družini, da si morate vzeti čas zase. Pomislite na načine, kako jih lahko prosite za podporo, da bi dobili ta čas, če se trudite ugotoviti.

2. Dvomi o krivdi

Se počutite krive, ker si vzamete čas zase? Če je tako, raziščite to krivdo. Ne potiskajte je nazaj. Spraševanje o svoji krivdi je ključni del opravljanja notranjega dela. Vprašajte se, zakaj se počutite krive, ker ste si vzeli malo časa zase. Poglejte, kaj se pojavi, in obravnavajte vse te razloge.

Če pomaga, lahko o tem tudi pišete v dnevnik. Zapišite vse razloge za krivdo. Nato se poglobite in se vprašajte, ali je ta razlog res resničen.

Recimo, da se počutite krive, ker vas družina potrebuje. Čeprav je morda res, da vas vaša družina potrebuje, vam bo čas zase res preprečil, da bi ohranili to potrebo?

Kaj pravzaprav potrebujejo od vas? Ali ne bi mogli biti v večjo pomoč in oporo svoji družini, če bi bili dobro spočiti in bi si lahko napolnili energijo tako, da si vzamete nekaj časa zase? In končno, katere so vaše potrebe, ki bi vam jih morda lahko pomagala zadovoljiti vaša družina?

3. Naučite se reči ne

Vaš čas je dragocen. To je najbolj omejen vir, ki ga imate.

S svojim omejenim časom lahko rečete ne početju stvari, ki jih ne želite početi. Medtem ko je pomembno sklepati kompromise v vaših odnosih, je pomembno tudi, da vsemu ne rečete “da”.

Če imate težave s tem, začnite z majhnim, preden se lotite velike teme. Vadite reči ne manjšim stvarem, ki jih ljudje zahtevajo od vas. Na primer, lahko rečete ne, ko nekdo takoj potrebuje vašo pozornost, medtem ko ste dejansko namenjeni pod prho.

Ni vam treba biti ves čas na voljo vsem, razen če ima nekdo nujen primer. In tudi v nujnih primerih vam ni treba vedno biti rešitelj vseh. Naučite se napolniti svojo skodelico, preden si natočite iz nje.

4. Postavite meje pri delu

Vaš delodajalec je za vas pomemben, saj vam zagotavlja službo. Toda vi ste njemu enako pomembni, če ne celo bolj.

S tem v mislih si z delodajalcem postavite realne meje. Običajno postavljajo meje svojim zaposlenim, in to bi moralo veljati za obe smeri. Omejitev lahko na primer določite tako, da odidete pravočasno, namesto da skoraj vsak dan zamujate. Takšne meje vam lahko pomagajo doseči zdravo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem ter preživeti toliko časa, ki ga potrebujete sami.

Povejte svojemu vodji, kako vam lahko pomaga. Če ste na primer zaposleni starš, jim povejte, kaj potrebujete, da bo za vašo družino poskrbljeno. To ni dobro samo za vas – delodajalcu boste v večjo korist, če boste med delom lahko mirni.

5. Izvajajte vadbeno rutino

Poiščite obliko telesne vadbe, v kateri uživate. To je lahko odličen način, da preživite čas sami s seboj. Vadbena rutina lahko močno izboljša vaše telesno zdravje in dobro počutje. Če raje telovadite od doma, si oglejte virtualne vadbe, ki jih lahko izvajate kjerkoli: TELOVADITE Z MENOJ OD DOMA!

6. Vzemite si samostojen odmor za kosilo

Kosilo s sodelavci je lahko odličen način za sodelovanje in spoprijateljevanje.

Toda včasih boste morda potrebovali čas, ki ga boste preživeli sami, več kot čas za povezovanje. Ne počutite se krive, če si občasno vzamete odmor za kosilo sami. Poiščite miren kotiček v svoji pisarni s kosilom za na pot. Lahko pa se sprehodite do mirne bližnje kavarne ali restavracije.

Lahko se odpravite tudi domov, če živite blizu svojega delovnega mesta.

7. Dogovorite se za zmenek sami s seboj

Ni nujno, da je zmenek z drugimi ljudmi. V koledar označite zmenek s seboj, tako kot bi to storili, če bi imeli zmenek z ljubljeno osebo. Spoštujte zavezo glede zmenka. Če spoštujete druge dovolj, da se pokažete, potem bi morali spoštovati sebe enako.

Med zmenkom poskusite dejavnosti, ki ste si jih vedno želeli. Nihče drug se ne more strinjati z vami ali vam nasprotovati. 😀

8. Poskusite ne narediti ničesar

Ni nujno, da vedno počnete nekaj produktivnega.

Medtem ko je načrtovanje zmenka s samim seboj lahko odličen način za eksperimentiranje z nečem novim, si lahko tudi privoščite čas in prostor, da ne počnete ničesar.

Delati nič pomeni tudi, da se ne držite telefona ali televizije. Poskusite odložiti zaslone in družbena omrežja ter uživati ​​v trenutku sami s seboj brez motenj. Skuhajte si skodelico kave. Globoko vdihnite. Nasmehni se.

9. Poiščite načine, kako biti sami z ljubljenimi

Možno je preživeti čas skupaj s svojimi najdražjimi, vendar sami. Na ta način je lahko vsak sam, a se vseeno počuti obkrožen s tistimi, ki jih ima rad.

Na primer, lahko načrtujete uro mirnega časa za branje za vse v vašem gospodinjstvu. Lahko vključite pomirjujočo glasbo v ozadju, prižgete svečo in se usedete blizu nekoga drugega.