3 vaje za razteg

Zagotovo ste že slišali, da je raztezanje pred in po treningu izjemno pomembno.Preden začnete teči ali vaditi, je pomembno ogreti mišice in jim dati več kisika. Po samem treningu lahko raztezanje koristi pri umirjanju telesa ter preprečuje neprijetno bolečino naslednji dan.

Raztezanje pa je lahko zelo koristno tudi skozi dan, saj lahko s tem enostavno in hitro prebudimo telo in ga aktiviramo. Sploh, če imate sedeče delo, bodo raztezne vaje pripomogle k boljšemu počutju in večji mobilnosti telesa

 

Ne pozabite na previdnost

Bodite previdni in vaj ne izvajajte na silo. Pri raztezanju je izredno pomembno, da poslušamo svoje telo. Ko začutimo prve učinke raztezanja, se tam ustavimo in položaj zadržimo. Ne pretiravajmo: raztegnimo se do točke napetosti, vendar ne bolečine. Vedno moramo imeti toliko ”rezerve”, da med raztezanjem lahko normalno kontroliramo vdih in izdih.

V kolikor se raztezanja lotimo prehitro in s silo, lahko pride do resnih poškodb.

Pred telovadbo, med telovadbo in po njej popijte dovolj vode, da bodo mišice dobro delovale. Obenem ne pozabite tudi na doslednost: redno raztezanje lahko sčasoma pomaga izboljšati prožnost.

Za opis in slikovni prikaz vaj klikni tukaj.

Video prikaz tukaj.