Pravljična joga za otroke

Spoznajte pravljično jogo, preko katere se otroci na zabaven način sproščajo, razgibajo svoje telo ter se naučijo novih, jogijskih položajev.

Vrnitev v šolo ali vrtec lahko prinese številne izzive – vznemirjenje, tesnobo, negotovost in včasih celo občutek preobremenjenosti zaradi nove rutine in novih odgovornosti.

Zaradi vsega tega se lahko pojavi tudi duševna in fizična utrujenost. Rezultat so lahko otroci, ki so fizično razpršeni, slabo osredotočeni in nekako izčrpani ter preveč stimulirani. 

Otrokom lahko celotno obdobje olajšamo in jim zagotovimo nekaj predaha. Za začetek je dobro, da se sami vprašamo, ali dovolj dobro skrbimo zase? Šele takrat, ko smo odrasli dobro, lahko nekaj dobrega podelimo tudi med mlajše.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko sami boljše poskrbite zase:

  • Vsak dan pričnite s petimi globokimi vdihi.
  • Zapišite tri razloge, zaradi katerih ste danes hvaležni.
  • Uporabite vse svoje čute, ko uživate v svoji jutranji rutini (npr. pitje kave, čaja…). Naj bodo takrat vsi moteči dejavniki stran od vas (telefon, računalnik, službena obveznosti…). Vzemite si čas zase.

Ko smo sami pomirjeni, lahko tudi otrokom pomagamo predelovati lastne stiske in stres. Naučiti se predelati čustva, namesto da jih zaobiti ali se od njih oddaljiti, je ključnega pomena za splošno dobro počutje. S tem se lahko odrasli, predvsem starši lahko strinjamo. Drži

S pravljično jogo do dobrega počutja

Pravljična urica joge je lahko eden od odličnih načinov, kako otrokom skozi zgodbo prikažemo določena čustva. Na ta način otrokom pomagamo prepoznati lastne občutke ter izbrati ustrezne strategije za njihovo obvladovanje.

Joga je telesna dejavnost, ki otrokom pomaga pridobiti moč, gibljivost in ravnotežje. Ima tudi številne čudovite prednosti, ki jih vodijo skozi vaje koncentracije in čuječnosti – spodbujajo jih, da umirijo svoj um in telo.

Pripovedovanje zgodb med jogo je eden od načinov, kako jo narediti bolj
spontano in prijetno za otroke. Med uvajanjem novih jogijskih položajev jim
učiteljica pripoveduje pravljico ali zgodbo.

S Pravljično jogo se otroci lahko na igriv način spoznajo s svojimi čustvi in lažje zadihajo. Prilagojena je tako, da lahko sodeluje prav vsak otrok po svojih najboljših zmožnostih, brez tekmovanja in primerjanj. Vsak zasije v svoji unikatnosti.

TUKAJ