Čas zase ni sebično porabljen čas – je nekaj obveznega!

“Ko izpraznete kozarec vode, ni več ničesar za piti. Enako velja za vaš čas in energijo. Čas, ki ga namenite sebi, vam pomaga tako rekoč ponovno napolniti skodelico, da ne ostanete suhi.

Kaj pomeni čas zase ali moj trenutek?

Če ste vsaj enkrat leteli z letalom, ste slišali stevardeso med govorom o varnosti pred letom reči, da si zagotovite kisikovo masko, preden pomagate nekomu drugemu. Ideja je preprosta – ne morete skrbeti za druge, če vam ni mar zase.

Skrb zase pomeni, da si vzamete čas za svoje fizično in duševno zdravje. Ker tesnoba narašča po vsej državi, je samooskrba še bolj potrebna. Ni čudno, da so žogice za sproščanje stresa, vrtavke in mehke igrače priljubljene med ljudmi vseh starosti kot odtok živčne energije

Torej, kaj naj naredim?

Čas zase pomeni, da si dovolite, da se mentalno, fizično in duhovno sprostite. Tukaj je nekaj nasvetov:

1. Naučite se, kdaj reči NE. Prezrite pritisk, ko preveč obljubljate in si dovolite, da stvari zavrnete. Držite se nalog, ki so za vas pomembne. Ne morete narediti vsega za vse – in to je v redu!

2. Razgibajte se. Tek, ples ali hoja vam lahko pomagajo povečati energijo in se napolniti.

3. Vzemite si minuto zase. Vadite pozornost, ustvarite seznam hvaležnosti ali se osredotočite na nekaj globokih vdihov, da zmanjšate stres.

4. Na urnik umestite nov (ali star) hobi. Poiščite odvrnitev od vsakodnevnega stresa. Nekatere ideje vključujejo risanje, ustvarjanje, igranje instrumenta, vrtnarjenje, vodeno vadbo …

5. Bodite prijazni. Povejte si tri lepe stvari v ogledalu. Poživite se. Privoščite si svoj najljubši prigrizek. Za karkoli se odločite, si zaslužite!

Če se počutite preobremenjeno …

Niste sami. Obrnite se na prijatelja ali družinskega člana in povejte, kako se počutite. Prosite za pomoč pri opravilih, da skrajšate svoj seznam.

  • Vredu je, če kdaj česa ne zmorete ali ne naredite tako popolno, kot ste vajeni sicer.

 

  • Vredu je, če se kdaj enostavno počutite zanič in slabo.

 

  • Vredu je, če kakšen dan ne uspete skuhati zdravega kosila ali se dovolj časa posvetiti otrokom.

 

  • Vredu je, če je stanovanje razmetano in perilo na kupu😉.

 

Vse to počaka in vse to je manj vredno, kot katerakoli minuta namenjena SEBI ❤️.”