Vsaka ženska ima svoje edinstveno obdobje okrevanja.

A vse preveč je tudi napačnega mišljenja, da je z vadbo po porodu treba počakati več mesecev. Če je bil porod brez zapletov, se z vadbo oz. prvimi vajami lahko začne že v porodnišnici. Pozornost na lepo držo pri nošenju, dojenju in vstajanju je ključna, da preprečimo nadaljnje slabše počutje in bolečine v hrbtenici ter križu.

Nekaj vodil za prijetno vračanje v aktivnost:

Pravilna vadba = dobra vadba

Zanima me prva vadba

Vse fizične spremembe v nosečnosti pogosto povzročijo, da ženske kompenzirajo z ustvarjanjem popolnoma novih vzorcev gibanja. Mišice, ki so med nosečnostjo postale oslabljene, zategnjene in preobremenjene, vplivajo na držo, gibanje in počutje. Z vajami po porodu je najprej treba poskrbeti za mišice medeničnega dna, preprečiti diastazo trebušnih mišic, se izogniti bolečinam v križu in hrbtu ter učvrstiti tudi zgornji del hrbta za lepo držo, da bo nošenje dojenčka lažje in navsezadnje pravilno.

Mamica lahko z vadbo začne po prvem ginekološkem pregledu, v kolikor je bil tudi porod brez zapletov.

Naj poudarim, da je z vadbo dobro začeti čimprej in da ne gre za težke vaje. Vendar se je dobro naučiti nekaj osnovnih priporočil gibanja doma in se spoznati s prvimi vajami, katere mamica lahko izvaja kadarkoli. Ko le te vaje in priporočila osvoji, bo nadaljnja odločitev za trening toliko lažja in samozavestnejša.

Mamice se naučijo pravilnega dihanja in stiskanja mišic, kako aktivirati trebušne mišice ob dvigu in nošenju dojenčka, vaj za zdravo hrbtenico oz. kako v vsakdanu skrbeti za to, da do bolečin v hrbtu ne pride. Podelijo svoje izkušnje in tako je velikokrat marsikatera mamica pomirjena. Vse to je prednost vadbe v skupni. Ena drugi so lahko velika motivacija in navdih, da zmorejo še več. Vadba je primerna za vse mamice ne glede na fizično pripravljenost.

Ob lepem vremenu že “vozičkamo” – Vadba z vozički. Lokacija: Fužinski grad, vprašaj za več 💗

Pogosta vprašanja

Kaj mamice najpogosteje zanima?

Kdaj lahko mamica priključi skupinski poporodni vadbi?

Mamica lahko z vadbo začne po prvem ginekološkem pregledu v kolikor je bil tudi porod brez zapletov.

Kako poteka vadba za mamice v skupini?

Vadba za mamice v skupini poteka v zelo sproščenem vzdušju. Vsaka mamica ima svojo blazino na kateri oz. ob kateri ima tudi svojega dojenčka. Vse vaje vam natančno prikažem in vas kasneje popravljam pri sami izvedbi. Vaje so poudarja ZELO varne in priporočljive za poporodno obdobje. Veliko poudarka damo na mišice medeničnega dna, odpravljamo bolečine v hrbtu in ramenskem obroču.
Skozi vaje katere zaobjamejo celotno telo se naučimo tudi kako določene vaje lahko umestimo v svoj vsak dan doma.
Po vadbi se podružimo se ob kavici, čajčku.

Od marca dalje, kadar imamo lepo napoved vremena pa vadba potekaj zunaj z vozički. Zbirno mesto je Fužinski grad. Vozičkanje skupaj z vajami je res izjemna oblika vadbe, druženja…pa še na svežem zraku smo 🙂 !

Dojenčka imam ob sebi. Kaj pa če joka ali je lačen?

Ja seveda, dojenček je dobrodošel. Mamice ponavadi kar uskladite ritem, da je podojen pred vadbo. Kljub temu se lahko zgodi lakota, previjanje, drugo. Bodi brez skrbi. Dojenčka vedno lahko vzameš k sebi, velikokrat pa na pomoč vskočim jaz <3.

Ali lahko na vadbo pridem brez dojenčka?

Lahko. Včasih mamice dobite varstvo in si urico privoščite res samo zase.

Ali na poporodno vadbo lahko pride tudi nosečnica?

Lahko. Vaje namenjene poporodnem obdobju so v večini primerne tudi za obdobje nosečnosti. Po potrebi vajo prilagodim. Nosečke ste dobrodošle.

Koliko časa traja vadba?

Naša urica traja 45 min. Dejansko smo aktvne med 35-40 minut. Tukaj odštejem trenutke namenjene dojenčku.

Kaj potrebuje s seboj na vadbi?

Vljudno prosimo, da svojo podlogo za vadbo. Od časa korone dalje, zaradi preprečevanja okužb ni več zaželeno, da se blazine delijo. Čez blazino mamice razprete “ninico” kamor odložite dojenčka.
Potrebujete tudi plastenko z vodo (zaželjeno).

Ali lahko pridem na vadbo, če sem imela carski rez?

Seveda. Okrevanje po carskem rezu je daljše. Sigurno pa je zaželjeno, da se ko so šivi zunaj in rana čista pridružite pravilni aktivnosti.

Koliko je cena poporodne vadbe?

Obisk poporodne vadbe je 15 eur.

Ali obstaja mesečna vadnina za vadbo?

Za tovrstno obliko vadbe nimamo mesečne vadnine. Velikokrat pride do odsotnosti zaradi bolezni, pediatričnega pregleda…
Tako, da smo se odločili za takšno obliko sodelovanja.

Ali vadba poteka vsak teden?

Ko pokažete interes za vadbo vas dodamo v Viber skupino oz. pošljemo informacijo glede novega termina preko emaila. Mamice imate nekaj dni časa, da se nanjo prijavite. Po vsaj treh prijavah vadbo potrdim in termin velja :)!
Tako se izognemo nevšečnostim in tako vedno znova dobivate spodbudo in motivacijo za naslednji obisk.

Kdo vodi vadbo?

Vadbo vodim Tjaša Babnik. Diplomirana športna trenerka, katera sem imela naslov diplomskega dela prav na temo vadbe prvih šest tednov po porodu. Sem tudi mamica dveh deklic in vodim svoje podjetje za šport in rekreacijo otrok, odraslih in starejših.

Vadba zunaj z vozički. Kdaj in kje?

Od meseca marca pa vse do oktobra, kadar nam je vreme naklonjeno vadimo zunaj. Zbirno mesto je na parkirišču pri gradu Fužine. Ponavadi vadba poteka ob četrtkih 10:00. V primeru slabega vremena termin prestavimo ali pa vadbo izvedemo v dvorani. Tovrstna oblika vadbe je res zelo zaželjena in doprinese ogromno dobrega. Zelo priporočam.

Zanima me več.

Piši mi na aktivnizmano@gmail.com ali me pokliči na 070 861 161. Z veseljem poklepetam z vami in vam odgovorim na vprašanja.

Zadovoljna mamica = srečen dojenček!

Vsem mamicam bi rada položila na srce dejstvo, da bo izključno ženska, ki se bo dobro počutila v svoji koži, ZADOVOLJNA. Zadovoljna mamica pa je izhodišče za zadovoljnega in srečnega dojenčka.

Mnenja

mojih vadečih