Poporodna vadba 😊

Poporodna vadba za mamice z dojenčki v skupini in na domu

Marsikateri novopečeni mamici je prve tedne in mesece po porodu upravičeno težko najti v natrpanem urniku, ki ga narekuje novorojenček, čas zase. Predvsem pa čas za redno telesno aktivnost, ki je ena najpomembnejših za regeneracijo telesa

Kako poteka vadba na domu?

Ob prvem srečanju se z mamico pogovorim o njeni nosečnosti in porodu, o siceršnji fizični aktivnosti in njenih željah glede oblikovanja telesa. Glede na to zasnujem vadbo, ki traja od 40 do 60 minut. Ker mamici ni treba od doma, ne porabi časa za urejanje, nima skrbi z varstvom otroka in s tem, ali bo ta buden ali ne. Težavnost vaj se glede na pripravljenost mamice stopnjuje. Dojenček je po potrebi v mojem naročju ali pa ga celo vključiva v vaje. Ni se še zgodilo, da ob tem ne bi tudi on užival! Vaje izvajava tudi z elastiko in žogico, poudarek pa dajem tistim, ki krepijo mišice medeničnega dna in trebušne mišice. Težavnost vaj se glede na pripravljenost mamice stopnjuje. Na koncu narediva tudi vaje za sprostitev in se pogovoriva o občutkih med vadbo. Po redni mesečni vadbi dva- do trikrat tedensko so mamice bolj samozavestne, nimajo težav z bolečinami v križu in imajo več energije, tudi če so noči včasih neprespane.

Ideja?

“Sama sebi sem bila ‘poskusni zajček’ pri izvajanju vaj po porodu in opazovanju telesa ob tem. Ker sem bila navdušena nad rezultati, sem se odločila to znanje in izkušnje predati naprej. Tako sem se odločila, da je bila tudi moja diploma usmerjena v to vadbo, z naslovom: Telesna vadba prvih šest tednov po porodu, saj sem obe deklici rodila v času študija na Fakulteti za šport :)”.

Kaj se poleg gibanja še priporoča mladim mamicam za odlično psihofizično počutje po takšnem »potresu«, kot je za organizem porod otroka?

Naj bo mamica čimbolj umirjena– tako se bo vse vedno bolje izteklo. Naj bo zavestno prisotna v vsakem lepem trenutku, ker čas otrokovega odraščanja kar spolzi skozi prste. Naj si brez krivde vzame čas zase.

Odsvetujem branje forumov in priporočam uporabo telefona izključno za fotografiranje otročka. Naj mamica spi, ko spi dojenček in naj se zdravo in raznoliko prehranjuje, da bo imela dobro mleko. Naj si mamice načrtujejo obroke, vsekakor pa odsvetujem diete namenjene hujšanju.

Ko se rodi dojenček, se seveda vse vrti okoli njega. Kljub temu naj mamice ne pozabijo, da je dojenček prišel v njihov svet in ne obratno. On naj bo torej tisti, ki se prilagodi načinu življenja mamice. Da ne bo razumljeno narobe, seveda mu zagotavljamo varnost in poskrbimo za njegove potrebe, temveč z odgovornostjo tudi do sebe in partnerja. Ker samo, če je mamica srečna in zadovoljna, je tudi dojenček. 

Zelo lepo vabljene v družbo nas mamic skupaj z vašimi dojenčki. Na vadbo “vozičkanja” ste vabljene vsak četrtek ob 10:00, v primeru slabega vremena vadbo prestavimo ali pa jo imamo v dvorani. Za več info in prijavo mi pišite na aktivnizmano@gmail.com

Zelo lepo dobrodošle. Naše urice so res spomina vredne.

Več TUKAJ <3